Dynamiczne działania w dzisiejszym życiu spowodowały, że ludzie mają skłonność do wybierania szybkich, natychmiastowych i łatwych dań gotowych, czyli fast foodów. Te rodzaje żywności często zawierają niewielką ilość składników odżywczych, co zasadniczo nie jest najbardziej obiecującą podażą witamin.
Dlaczego warto postawić na wodę mineralną?
Co powinna zawierać dobra woda mineralna?
Wapń i magnez w wodach mineralnych mają największe znaczenie ze względu na ich potencjalne znaczenie dla dobrego samopoczucia; jod, fluor i lit to najważniejsze pierwiastki śladowe. Biodostępność minerałów z wody mineralnej jest dobra i można ją porównać z wartościami pochodzącymi z mleka. Konstruktywny wpływ składników mineralnych wody mineralnej na stan zdrowia jest bardzo widoczny w przypadku nieodpowiedniego spożycia z dietą. Obawa, że może wystąpić niepożądane działanie hipertensynogenne ze względu na zawartość sodu w wodach mineralnych, nie jest uzasadniona. Sód występuje w wodzie mineralnej wyłącznie w niewielkich ilościach, głównie w postaci wodorowęglanu sodu, który nie ma wpływu na odkształcenie krwi.
Ciekawostki na temat wody
- Dowody są mocne, że wapń i magnez są ważnymi częściami dla ludzkiego ciała.
- Woda z kranu zawiera różnorodne minerały nieorganiczne, które organizm ludzki ma trudności z przyswajaniem.
- Światowa Organizacja Zdrowia wyjaśniła, że większość zdrowych minerałów potrzebnych do budowy ciała człowieka pochodzi z pożywienia lub suplementów diety, a nigdy z wody pitnej.
Woda z kranu
Wysoka jakość i smak wody z kranu może się różnić w zależności od lokalnych przepisów, jednak normy dla wody miejskiej są często tak samo surowe w krajach rozwiniętych, jak dla oczyszczonej wody butelkowanej.